Stres; İç veya dış ortamdan gelen etkenlerin, birey tarafından tehdit edici ya da zararlı olarak değerlendirmesi sonucunda, fiziksel ve psikolojik boyutlarda oluşan aşırı uyarılma durumudur. Özetle stres, herhangi bir uyarıcı karşısında organizmanın gösterdiği tepkilerin bütünüdür.
Her ne kadar stres denildiğinde genelde olumsuz yönü akla gelse de yaşam sürecindeki değişim ve yeni durumlara uyum sağlamadaki olumlu ve güdüleyici yönü unutulmamalıdır. Aslında stresi etki ve sonuçları açısından olumlu stres ve olumsuz stres olmak üzere iki yönlü ele almak gerekir.
Belirli bir oranda stres, yaşamda kalmak, gelişmek, başarılı olmak, doyumlu ve mutlu bir yaşam sürmek için gereklidir. Bu tür stresler, kişiliği zenginleştirip güçlendirerek yaşamda karşılaşılacak zorlanmalara karşı dayanıklılığı, özgüveni ve mutluluğu artırmaktadır. Kişisel gücü ve mutluluğu arttıran stres olumlu bir strestir.
Olumsuz stres ise günümüzde sağlığın bir numaralı düşmanıdır. Vücudun stres tepki mekanizması tarih öncesi zamanlarda gelişmiştir. Strese tepki olarak, vücut aşırı derecede fiziksel harekete ihtiyaç duyan ‘savaş veya kaç’ tepkisine hazırlanmak için kana stres hormonları ve nöropeptidler salgılar. Bu tepki, insanüstü fiziksel bir becerinin uygulanmasına izin verir. “Savaş veya kaç” tepkisi bağışıklık, dolaşım, sindirim ve cinsel sistemler de dâhil, bir dizi önemli vücut sistemlerini kapatır veya işlevini bozar.
Aynı zamanda, olası bir yaralanma durumuna hazırlık için (artan kan basıncına karşı) kılcallar da dahil pek çok kan damarını kanamayı azaltmak için daraltır, savaşmak için enerjiyi sağlamak amacıyla kanımıza yüksek miktarda glikoz boşaltır (vücudun şeker kontrol sistemini bozan), savaş ya da kaç tepkisi için kas gruplarını şişirir.
Tarih öncesi zamanlardaki stres, sadece arada sırada oluşan durumlardı ve organizma bozulan sistemleri yeniden düzenleyebilmek için yeterli zamana sahipti. Ancak, günümüzde vücuda stresle ilgili maddelerin sürekli salınımına neden olan, kronik strese sahibiz.
Bireyin yaşamındaki stres kaynaklarının fazlalığı, şiddeti ve sık tekrarı kişide fiziksel ve psikolojik problemlere neden olur. Birçok bilimsel çalışma, akut ya da kronik stresin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ispatlamaktadır. Yüksek tansiyon, migren, kalp hastalığı, kalp krizi, sindirim rahatsızlıkları, cilt sorunları, astım ve diğer alerjik koşullar, diyabet, kanser, kronik yorgunluk, anksiyete nöbetleri, depresyon, kaygı durum bozukluğu, panik atak, uyku sorunları, yeme bozuklukları, peptik ülser, zayıf bağışıklık fonksiyonu, kronik ağrı, dikkat eksikliği, alkolizm ve uyuşturucu vb. gibi birçok hastalığın oluşumunda stres en büyük etkendir. Ayrıca stresin bağışıklık sistemi üzerinde de önemli bir etkisi olduğu ispatlanmıştır ki bu da soğuk algınlığı gibi basit gördüğümüz rahatsızlıklardan, ciddi kanser hastalığına kadar geniş bir yelpazede sağlığı etkilemektedir.
Stres ile baş etmek için çok çeşitli yöntemler olmasına karşın Kahkaha Yoga bunlar içinde en etkilisidir. İçten kahkaha atmanın, zihnimiz ve vücudumuz üzerinde, derin, kısa ve uzun vadeli etkileri vardır.
Kahkaha, doğanın strese karşı panzehiridir…
Kahkaha, hızla vücudumuzdaki stres kaynaklı kimyasalların ve hormonların seviyelerini düşürür. Bu kayda değer düşüş bir dakika içerisinde gerçekleşebilir ve günlerce sürer.
Stres dolaşım, sindirim, cinsel ve bağışıklık sistemleri de dâhil olmak üzere, sistemlerin çalışmasını engellerken, kahkaha fizyolojik sistemleri çalıştırır ve destekler.
Stres, endişe, korku ve duygusal sorunları artırıp, öğrenme yeteneği bastırırken, kahkaha yaratıcılık, takım çalışması, üretkenlik, verimlilik ve motivasyon gibi nitelikleri artırır.
Stres hastalıkları, depresyonu ve ıstırabı destekler. Kahkaha sağlık, sıhhat, duygusal denge ve sevinci destekler.
Kahkaha Yogası, koşulsuz kahkaha için kolay bir yol sağlayarak, stres seviyesinin düşürülmesine hızlı bir yol açmış olur. Bu herkes için faydalıdır ama özellikle stres seviyesi yüksek işlerde çalışan ya da stres seviyesi yüksek ilişkilerde yaşayan insanlar için önemlidir. Kahkaha sadece stres seviyeleri düşürmekle kalmaz, kahkahayla ileride karşılaşacağımız stresin etkilerinden, sistemlerimizi etkin bir şekilde koruyabiliriz.
Stresli bir olaya “Kahkaha Desteği” ile hazırlanmak performansı artırmaktadır. İnsanlar, kahkaha desteğini iş görüşmelerine ve toplum önünde konuşmaya hazırlanmakta kullanmaktadırlar. Ayrıca Kahkaha desteği öğrencilerin sınavlara hazırlanması ve sporcuların yarışmalarda en iyi performansı göstermesine de yardımcı olur.
Kahkaha Yogası, koşulsuz kahkaha ile yogasal nefes almayı (PRANAYAMA) birleştiren benzersiz bir egzersiz programıdır. Herkes, mizah, şaka ya da komediye ihtiyaç duymadan gülebilir. Kahkaha Yoga, gruptaki diğerleri ile göz teması ve çocuksu oyunculukla teşvik edilerek, bir fiziksel egzersiz olarak yapmacık kahkahalarla başlar. Çoğu durumda, bu kısa sürede gerçek ve bulaşıcı kahkahaya dönüşür. Bilim, bedenin sahte ve gerçek kahkahayı ayırt edemediğini kanıtlamıştır. Kahkaha Yogası, bilişsel düşünceler dâhil olmadan, yetişkinlerin sürekli içten gelen kahkahaya ulaşmalarını sağlayan tek tekniktir. Normalde, doğal kahkaha üzerinde bir fren işlevi gören entelektüel sistemleri devre dışı bırakır.
Kahkaha Yogası seansları, gerilme, mantra (tempolu tekrarlanan sözler söyleme), alkışlar ve vücut hareketleri içeren hafif ısınma teknikleri ile başlar.
Bunlar, engellemeleri yıkmak ve çocuksu oyunculuk duyguları geliştirmek için yardımcı olurlar.
Nefes egzersizleri, akciğerleri kahkahaya hazırlamak amacıyla kullanılır, bunu oyunculuk metotları ve oyunculukla birlikte görselleştirme tekniklerini birleştirmiş olan bir dizi ‘kahkaha egzersizleri’ takip eder. Bu egzersizler, grup davranışının güçlü sosyal dinamikleri ile bir araya geldiğinde, uzun süreli ve içten gelen koşulsuz kahkaha yol açar.
Kahkaha egzersizleri, nefes alma egzersizleriyle birleştirilmiştir. Yirmi dakikalık kahkahanın, tüm fizyolojik faydaları oluşturmak için yeterli olduğunu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.